"Iemand werkelijk helpen,
is hem leren zichzelf te helpen."

De kleine dieren

Voor de kinderen die nog wat onder de indruk zijn van de grotere dieren zijn er 2 schapen, 2 geiten en 2 honden op onze boerderij. Deze dieren kunnen een mooie opstap vormen naar het werken met de grotere dieren, hoewel deze dieren op zich ook voor leuke uitdagingen kunnen zorgen.

De één is eigenwijs, de volgende is weer heel ondeugend, de ander is juist heel verlegen. Zo zal er voor ieder kind iets herkenbaars zijn in één van deze dieren. En ondanks ieders eigenaardigheden zijn ze allemaal lief en speciaal op hun eigen manier, net zoals kinderen dat ook zijn!

De paarden

Veel kinderen zijn dol op pony's en paarden. Paarden zijn aan de ene kant grote, sterke en indrukwekkende dieren, maar aan de andere kant zijn ze ook lief, zachtaardig en aaibaar.

Paarden en pony's voelen feilloos aan hoe iemand zich echt voelt en reageren op de kleinste lichaamssignalen. Dat is een mooie eigenschap om te gebruiken tijdens de coaching. Door aan het werk te gaan met de pony's en te merken hoe de dieren reageren, komen kinderen (of volwassenen) veel over zich zelf te weten. Gamin, Harlekijn en Sylvester zijn ook prima helpers bij oefeningen, zodat een kind onder andere kan leren om de leiding te nemen, voor zichzelf op te komen, samen te werken of oefeningen te doen om het zelfvertrouwen te vergroten.

Annet Lekkerkerker

Mijn naam is Annet Lekkerkerker, ik ben getrouwd met boer Kees en de trotse moeder van 3 kinderen. Ik ben opgegroeid op een boerderij en heb hierdoor persoonlijk mogen ervaren dat dieren veel te bieden hebben aan zowel kinderen als volwassenen. Dieren accepteren je zoals je bent. Ze kunnen je troosten, ze geven je hun vertrouwen en je kunt veel van hen leren. Daarnaast kun je ook nog eens veel plezier met hen hebben.

Proces naar kinder- en jeugdtherapeut
Nadat onze kinderen ernstig ziek zijn geweest, hebben wij als ouders ervaren dat reguliere begeleiding niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Zeker als kinderen moeten praten over hun probleem of hulpvraag. Dat is voor mij aanleiding geweest om eerst de opleiding tot kindercoach te volgen en aansluitend de opleiding tot kinder- en jeugdtherapeut. In mijn rol als kinder- en jeugdtherapeut is het voor mij een uitdaging om aansluiting te vinden bij het kind, vanuit zijn of haar sport, interesses, hobby's en/of voorkeuren. Het contact met het kind hoeft niet alleen uit praten te bestaan, contact maken kan ook door middel van spel, tekenen, drama, muziek of tussen de dieren. Vanuit die aansluiting met het kind wil ik op zoek naar mogelijke oplossingen voor een probleem, daarbij gebruik makend van de talenten en de kwaliteiten van het kind en van zijn of haar opvoeders. Dat is een mooi proces. Hierbij maak ik bovendien gebruik van alle goede eigenschappen van de dieren en dat geeft een echt krachtig proces.

Mijn scriptie
Omdat ik telkens weer onder de indruk ben van datgene wat dieren bijdragen in de therapie heb ik gekozen om mijn eindscriptie voor de opleiding kinder- en jeugdtherapie te schrijven over 'de meerwaarde van de inzet van de ezels voor de kinder- en jeugdtherapeut'. Vindt u/jij het interessant om deze scriptie te lezen, dan kunt u/jij mijn scriptie inzien.

lees mijn scriptie

De ezels

Zoals je kunt zien, zijn de zintuigen van Naud en Floor nogal groot. Ze hebben grote en lieve ogen, waardoor je je gelijk op je gemak voelt. Grote oren die van belang zijn voor hele goede non-verbale communicatie, aan hun oren kun je zien hoe de ezels zich voelen. Een superzachte, sensitieve neus. Grote lippen waaraan je kunt zien of ze ontspannen zijn. Een staart, waaraan je kunt zien of ze gevaar verwachten.

Ezels maken hun eigen afwegingen op basis van hun intuïtie. Naud en Floor stellen zich open en kwetsbaar op en zijn daarom uitermate geschikt om (therapeutisch) ingezet te worden bij het werken met kinderen (of volwassenen) die behoefte hebben aan bijvoorbeeld warmte, troost, verbondenheid, plezier en/of ontspanning. De ezels zijn er voor de kinderen, zonder te oordelen en zonder te veroordelen, zonder moeilijke vragen of opdrachten.

Klik hieronder op één van de coaches om meer over ze te weten.

Ondersteuning

Hanneke

Hoi allemaal,

Ik ben Hanneke Stam, 33 jaar en sinds een aantal jaar werkzaam als freelancer bij Koeching.

Mijn drijfveer

Mijn hart gaat sneller kloppen van samen onderzoeken welke behoefte, pijn of verdriet of wat dan al niet ten grondslag ligt aan de vraag waarmee kinderen of ouders zich aanmelden bij Koeching. Ik vind het fascinerend en daarnaast ook heel bijzonder hoe veel veerkracht mensen al op jonge leeftijd hebben en hoe we in staat zijn ons aan te passen aan omstandigheden die ons overkomen. Helaas kan dat soms ook voor grote belemmeringen, frustraties en verdriet zorgen. Ik zie mezelf als gids om jou of je kind te brengen naar de wie je bent en mag zijn. Zodat overlevingsmechanismen niet langer jou de baas hoeven zijn.

Mijn achtergrond qua opleiding/ervaring:

Ik heb de opleiding Social Work afgerond, daarna post HBO kinder- en jeugdtherapeut. Verder ben ik mij gaan specialiseren in versterken van gehechtheidsrelaties tussen (pleeg) ouders en kinderen waarbij ook vaak traumatische ervaringen een rol spelen, die zorgen voor belemmeringen. Zodoende ben ik me ook verder gaan scholen in traumaverwerking, zowel bij kinderen als volwassenen. Ook werk ik als Theraplaycoach, een methode gericht op het versterken van gehechtheidsrelaties. Tot slot kan je bij mij terecht voor reflexintegratie middels de MNRI methode.

Nou zegt opleiding niet altijd alles, daarom probeer ik mezelf op persoonlijk vlak ook blijvend te ontwikkelen. In het werken met kinderen (en mensen in het algemeen) probeer ik vooral mezelf te blijven en ik moet ook af en toe bijgeschaafd worden.

En nog wat prive info:

Ik ben getrouwd met Leen en moeder van 3 kinderen, een meisje (7 jaar) en twee jongens (6 en 4 jaar). Van mijn kinderen heb ik geleerd dat ze het mooiste en ook het meest kwetsbare in jezelf naar boven halen. We hebben thuis ook een hond Boef. En vier katten en een aantal koeien.

Naast het werk bij Koeching, werk ik ook vanuit mijn eigen praktijk ‘Bries’. Dit doe ik ook op boerderij Borreveld.

Ik kijk ernaar uit jullie te ontmoeten!

Hartelijke groet,
Hanneke Stam

Ineke

Mijn naam is Ineke Dreves en ik woon en werk, als ik niet bij Koeching ben, in mijn eigen bedrijf Spiegeltaal in Amersfoort. Daar werk ik al een aantal jaren als zelfstandig kinder- en paardencoach (ook voor volwassenen) en geef ik trainingen.
Ik heb mijn opleidingen in coaching in de loop der jaren bij verschillende organisatie gedaan, o.a. op het gebied van algemene coaching, systemisch werken, kindercoaching, NLP, Voice Dialogue en paardencoaching.
In de tijd dat ik bij Koeching werk heb ik me verder gespecialiseerd volgens de visie die we hier uitdragen: contextueel/systemisch werk, traumaverwerking d.m.v. Brainspotting (naast EMDR) en MNRI reflexintegratie.

Het werken met kinderen vind ik erg bevredigend, omdat ik daarmee mijn visie nastreef:

Als je als kind mag zijn wie je bent en mag ontdekken wat je wilt,
je leert hoe je voor jezelf kunt opkomen en in je kracht kan gaan staan,
kan je je ontwikkelen tot een sterke, bewuste volwassene
en daarmee een bijdrage leveren aan een betere, socialere wereld.

Mensen mogen bij mij daarom zijn wie ze zijn en ik vind het inspirerend om juist kinderen te kunnen leren zichzelf te kennen en daarmee sterker de toekomst in te gaan.

Daarnaast heb ik een grote liefde voor dieren en heb inmiddels vaak mogen ervaren wat een enorme toegevoegde waarde dieren hebben, in het begeleiden van mensen in het algemeen en kinderen in het bijzonder. Dieren zijn sensitief, laten oordeelloos zien wat ze bij iemand ervaren en helpen daarmee om te leren en oefenen en geven vertrouwen en troost waar nodig.
Het zijn bij dieren brengt ontspanning en fun en is zo het ideale recept voor een therapie of begeleiding die niet alleen nuttig, maar ook nog eens leuk is!

Ik werk op dinsdag, woensdagmiddag en donderdag bij Koeching.

Bianca

Hallo allemaal,
Mijn naam is Bianca Dubbelman en ik ben 43 jaar. Ben getrouwd en heb een hele lieve zoon van 14 jaar. Ik ben echt dol op dieren en helemaal op mijn hond Buddy. Hij is heel speciaal en helpt kinderen als ze zich niet zo fijn voelen.

Naast mijn eigen praktijk mag ik 2 dagen in de week voor Koeching werken, zodat er nog meer kinderen geholpen kunnen worden die nu nog op een wachtlijst staan. Mijn passie is om kinderen in te laten zien hoe bijzonder ze zijn maar ook om ze te helpen als ze om welke reden dan ook niet gelukkig kunnen zijn of niet lekker in hun vel zitten. Maar dit doe ik niet alleen voor kinderen maar ook voor jongeren en volwassenen. Ik vind het heel fijn dat ik een bijdrage kan en mag leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de persoon die ik begeleid.

Verder help ik af en toe ook teams van bedrijven, dat doe ik in de vorm van teambuildingsessies. Ook volwassen mensen kunnen vaak nog veel leren over wat het oplevert als ze goed samenwerken en goed naar elkaar luisteren. Het maakt dus niet uit of je kind of volwassen bent, we hebben allemaal zo onze dingen die ons in de weg kunnen zitten. Hoe fijn is het dan als iemand je hiermee verder kunt helpen.

Omdat niet iedereen hetzelfde is, vind ik het ook belangrijk dat ik verschillende manieren kan inzetten om iemand verder te helpen. Daarom doe ik naast het coachen met paarden ook coaching zonder paarden, systemisch coachen en heb ik modules gevolgd om reflexintegratie in te zetten. Ik kijk dus altijd op welke manier ik het beste iemand kan helpen. Daarnaast ben ik nog lang niet uit geleerd😊

Lieve groet,
Bianca

Gudy

Hallo allemaal,

Sinds maart 2019 versterk ik met heel veel plezier het team bij Koeching als behandelaar reflexintegratie.

Van oorsprong ben ik leerkracht. Vanaf 2007 ben ik mijn eigen bedrijf gestart om kinderen met leerproblemen te begeleiden.
Door het werken in oa het Speciaal Onderwijs en later vanuit mijn eigen bedrijf heb ik veel ervaring opgedaan in het werken met kinderen met autisme.

Kinderen hebben mijn hart. Ik ben altijd op zoek naar de oorzaak en wil van daaruit werken aan de oplossing. Daardoor ben (en doe) ik vele opleidingen en cursussen. Ik ben oa visueel trainer, begeleider van de Johansen IAS training en Geef me de 5 methode, coach Nieuwe Leerstrategieën en Core specialist in training van reflexintegratie. In 2018 heb ik samen met Colinda van der Horst de weerbaarheidstraining SteenGoed ontwikkeld, een training voor kinderen van 5-7 jaar waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen sociaal-emotionele oefeningen en reflexintegratie/beweegoefeningen.

Door de jaren heen merk ik dat ik steeds meer ga werken met kwetsbare kinderen. Dit kunnen kinderen zijn met leerproblemen die last hebben van (faal)angst maar ook kinderen met hooggevoeligheid, autisme of trauma.
Reflexintegratie is daarbij een enorme hulp om te ontdekken wat de oorsprong is en daarmee de ‘missing link’ om kinderen en ook volwassenen te kunnen helpen.

Mijn gerichtheid is om ieder kind als uniek individu te benaderen. Ik heb respect voor de eigenheid van het kind en ga met hem/haar net zolang in gesprek tot ik gevonden heb wat het kind nodig heeft en helpt.
Wat ik het belangrijkste voor het kind vind, is dat het zich op zijn/haar gemak voelt en het leuk vindt.

Mijn visie is dat wanneer een kind ontdekt WAT het kan en HOE hij/zij dit in de praktijk kan brengen, dit hem/haar helpt in zijn/haar ontwikkeling, zelfvertrouwen geeft en hij/zij als een gezond en gelukkig kind kan opgroeien naar volwassenheid.

Astrid

Mijn naam is Astrid Dorresteijn. ik ben getrouwd met Jeroen en moeder van vier heerlijke kinderen; Medde-Sophie 2010, Ivar 2011, Thije 2014 en Florian 2016. Wij wonen (net als Annet) op een boerderij in Odijk. Ik vind het heerlijk. Dicht bij de stad, in de natuur en met de dieren.
We hebben koeien, geiten, kippen, schapen, een hond Toets, en twee poezen; Coco en Wipneus. Ik ben met werken ooit begonnen als verpleegkundige, ik ben psychodynamisch therapeut en coach en heb jarenlange ervaring in de jeugdgezondheidszorg en in het werken met kwetsbare doelgroepen.

Net als kinderen, hebben ook ouders het soms lastig en kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Precies daarom kom ik het team van Koeching versterken. Ongeveer twee dagen in de week, naast mijn eigen praktijk 'liefdevol ouderschap'.

Dus als je ouders lastig zijn...
mag je ze altijd langs sturen😊

Mijn toekomst droom
Is dat plezier, ontwikkeling en het spelen in ieder gezin de boventoon voeren. Dat ieder huis een thuis is. En dat ouders zich gesteund voelen in het ouderschap. Dat kinderen zich mogen onderdompelen in liefdevol ouderschap en zo het beste uit zichzelf kunnen halen. En dat alles in verbinding met de natuur. Want daar kunnen we zoveel van leren!

Marije

Hoi allemaal,

Ik ben Marije Vermerris en vanaf oktober 2019 versterk ik het team van Koeching. Ik woon met veel plezier in een gemeenschap met anderen in de natuur. Ondanks dat ik nu geen eigen huisdieren heb, heb ik wel vriendschap gesloten met de spinnen en andere kleine diertjes in mijn woning en geniet ik van het in verbinding staan met de natuur en de dieren om me heen.

Al van kinds af aan heb ik een grote fascinatie voor bewegen en het lichaam. Ik voelde mij het fijnst als ik bewoog en dan nog het liefst buiten op het gras of in de bomen, klauterend of springend. Bewegen, sporten, dansen en zingen waren voor mij manieren om uiting te geven aan wat ik voelde en beleefde, ook als ik er geen woorden voor wist.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik via de opleiding Bewegingswetenschappen uiteindelijk de opleiding tot psychomotorisch therapeut ben gaan doen. Ik werk nu vier jaar als psychomotorisch therapeut in mijn eigen praktijk en heb me sindsdien meer verdiept in lichaamswerk, systemisch werk en dansgerichte methodieken. Wanneer we vastlopen, geloof ik erin dat het lichaam wil vertellen wat het nodig heeft om te herstellen, los te laten en tot bloei te komen. Ik werk graag met kinderen, tieners en met volwassenen. Ik hoop eraan bij te dragen dat deze wereld een stukje mooier wordt wanneer elk individu dichter bij zichzelf komt en van daaruit kan gaan leven. Daarbij zet ik graag beweging, buiten zijn, spel, dans, ontspanning en systemisch werk in. De komende tijd hoop ik me verder te ontwikkelen in het werken met dieren, in systemisch werk en in dans.

Marian

Hallo allemaal!

Mijn naam is Marian van Zanten, ik ben 51 jaar en getrouwd met Peter en heb twee zonen van 20 en 18 jaar. Ik ben een gevoelsmens en sta met beide benen op de grond. Veel dingen vind ik leuk en de dingen die ik doe, doe ik graag met zoveel mogelijk aandacht, rust & liefde.

Coaching

Op maandag, woensdagmorgen en vrijdag ben ik werkzaam bij Koeching als kinder-, paarden- en systemisch-coach. De rest van de week werk ik vanuit mijn eigen praktijk Flower! bloemstyling & coaching (www.marianvanzanten.nl).

Werkwijze

Als (kinder)coach vind ik het heerlijk om buiten te werken. Natuurlijk met de dieren maar ook met alles wat daar te zien en te vinden is. Of we nu buiten of binnen aan de slag gaan, ik vind het fijn om dingen zo visueel of tastbaar mogelijk te maken. Hoe mooi is het als je dingen helder krijgt en je kunt gaan vertrouwen op dat wat je zelf kunt voelen?

Plezier

Leren doe je door dingen te doen en te ervaren, maar vooral ook als je plezier hebt in wat je doet. Ik vind het dan ook vanzelfsprekend dat ik mijn werkwijze zoveel mogelijk op ieder kind afzonderlijk afstem; of je nu een buiten- of een binnenkind bent.

Waar ik blij van word?

Als ik een glimp op kan vangen van het sprankeltje dat ieder van ons in zich heeft. Dat sprankeltje is het begin van alles, van daaruit kunnen we bouwen!

Hartelijke groet, Marian

Borreveld boerderij Koeching Amerongen

Boerderij Borreveld

We heten je graag van harte welkom op boerderij Borreveld. Borreveld is gelegen aan de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede. Deze boerderij is gebouwd in het jaar 1842 en wordt sinds 1900 bewoond door de familie Lekkerkerker.

Lang geleden was deze boerderij een gemengd bedrijf met melkvee, varkens, kippen, akkerbouw en fruitteelt. Nu is Borreveld een boerderij met zo'n 130 melkkoeien en ongeveer 70 stuks jongvee. Er zijn vooral stukken grasland te vinden op onze boerderij en een paar percelen maïs.

Naast de melkkoeien is er nu ook de mogelijkheid van therapie op de boerderij. De omgeving van natuur, dieren en rust geven een positieve impuls aan het traject.